Günün Sözü :  Sitemize Hoşgeldiniz Gılaniler Web Sitesi Köyümüzün Tanıtımı Görevi Üslenmiş Bir Sitedir. Herşey Unutturmamak Adına   
PİR SULTAN ABDAL

pir_sultan.jpg

YEDİBÖLÜK KÖYÜ

Kapat AA...ÖNSÖZ

Kapat ANILARLA SİFON

Kapat AĞIT

Kapat DİL

Kapat EĞİTİM

Kapat GELENEKLERİMİZ

Kapat GENÇLİK ETKİNLİĞİ

Kapat GENÇLİĞİMİZ

Kapat GURBETTEKİLER

Kapat GÖRÜŞ

Kapat HARİTA

Kapat KAYIPLARIMIZ

Kapat KUSPO 3,6 HAZİREN 2010

Kapat KUSPO VİDEOLARI

Kapat KÖY RESİMLERİ

Kapat KÖY VİDEOLARI

Kapat KÖYÜMÜZÜN OZANLARI

Kapat KÜLTÜTÜMÜZ

Kapat KÜRT SORUNU

Kapat NUFUS

Kapat PROJELERLER

Kapat SANAT

Kapat SEMTLARIMIZ

Kapat SOYAĞACIMIZ

Kapat SİFONDA DEDELİK

Kapat TARİHİ BELGE

Kapat TARİHİMİZ

Kapat TARİHİMİZDE İZBIRAKANLAR

Kapat YAZ ETKİNLİKLERİ

Kapat YORUM

Kapat YÖRESEL ATA SÖZLERİMİZ

Kapat YİTİRDİKLERİMİZ

Kapat ÖYKÜLER

Kapat ŞADİ AŞİRETİ

Kapat ŞİRANIN KÖYLERİ

ALEVİ YOLU VE ÖRETİSİ

Kapat ALEVİ PİR VE ERENLERİ

Kapat ALEVİ DERGAHLARI

Kapat ALEVİ OCAKLARI

Kapat ALEVİ SÖZCÜĞÜNÜN KÖKENİ

Kapat ALEVİ ÖĞRETİSİ

Kapat ALEVİLİKTE KURBAN

Kapat ALEVİLİĞİN GİZLİ TARİHİ

Kapat ALEVİLİĞİN TARİHSEL BOYUTU

Kapat AYİN-İ CEM

Kapat BATAL GAZİ

Kapat BOZ ATLI HIZIR

Kapat BÜYÜK OSMANLI YALANI

Kapat CEM VE 12 HIZMET

Kapat DERGAH DEVLETLERİ

Kapat DİL KURUMUNCA ALEVİLİK

Kapat EHL-İ BEYT'LER ALEVİMİ

Kapat HACİ BEKTAŞ VBELİ

Kapat LUVİ`LER ALUVİLER

Kapat OZANLARIMIZ

Kapat TURNA KUÇU

Kapat TURNA KUÇU SÜRATINDA MURŞİT

Kapat VARİDAT

Kapat YAS-I MATEM

Kapat YEDİ ULU ALEVİ OZANI

Kapat İNAÇ BOYUTUYLA ALEVİLİK

SPONSOR
SAYAÇ

   Ziyaretçi

   şu An Bağlı

TAKVİM
GAYETE
Site Hakkında Bilgilendirilmek için Gazetemize Katılınız.
Katıl
Çık
3 Katılımcılar
İNFO
GELENEKLERİMİZ - Hüri

XURİ

Bu başlığın ne anlam içerdiğini, ve bunun altındaki yazı geleneklerimizin içindeki , hangi ayrıntıyı açıklıyacağını, yazımın akışı içinde izah etmeye çalışacağım.
Anadolu da,çeşitli milliyetlere, ve uluslara bağlı etnik halklar zencirinin olduğunu, hepimiz biliyoruz. Ancak bu zengin mozaik içnde, toplumun sadece ulusal, etnik ve dinsel yönünü öne çıkararak bir takim bilgilere sahibiz. Diğer sosyolojik buyutundan, kültürel vs detayların tanıtımını, ya önemsiymedik, ve yahut, sahip olduğumuz değerlere kendimizi yakıştıramayıp, rahat yoldan, yadsımyı benimsedik.
Çevremizde, tanınmış, Alevi inançlı, yedi bölük köyü, kendi içinde bile mahalle bazında farklı medeniyetlerin özlerini barındıran, kültürel olarak zengin bir köydür.Yedi bölük’te, Yaşam, İnanç, Kültür ve dil konusunu, değişik başlıklar altında, kısa tanıtımlar yaparak, bütününe ilişkin, bölümler oluşturacağım.
XURİ: Yöresel ana dilimizde, Bir ailenin ilk çocuğuna verilen ad’dır.

Ayıca, Gökten yağmur ile birlikte yere düştüğüne inanılan, hindi yumurtasını andıran, yeşil renklı, üzeri beyazi, puanlarla süslü birkaç tane gök cisimlerinin bir arada bulunanların ismidir. Bir ekip taş grubu. Qevır’e ’XURİ’YE =( Xuri Taşı)
Adından sözedilen, ailenin ilk çocuğu: Kız ve erkek,çocuk tarafından. Xuri taşları bir gün öncesinde, bir tas suyun içine koyulup, bekletildikten sonra, sürü komlarının içine gidilp, küçük baş hayvanların,üzerine doğru avuçlarıyla
serpiştirilir.Önceden suya dualar edildiğinden, çocuklar sadece Kürtçe birşeyler söyliyerek, bir nevi ilaçlama işini bitirmiş olurlar.
Ez, Xuri tu ne Xuri. Ez’qu hat’ım, tu bırew’bi.= Ben İlk’im, ‘’ sen değilsin. Ben gelince, sen kaçmalısın, şeklinde mırıldanılıp, bitimine kadar tekrar edilirdi.Bu uygulama, Bütün evcil hayvanlarının hastalıklardan esirgenmesi, için önceden,kışın yapılan bir bakıma( koruma) amaçlı önlem olarak inanılırdı.

Not: Hayvanlara muhtemelen, gelebilecek hastalığın,ismi de( Xuri)dir.Bunun dışında başka salgınların isimi de geçmektedir: (Çor) dabak,Xıştık, Yel vs. Xuri’nin daha ölümcül olduğundan, tedbiri ağırlığın, ona karş daha etkin alındığı, görülmektedir...


Haydar DEMiRCi


Kurulum Tarihi : 05/10/2008 @ 22:20
Son Güncelleme : 19/07/2013 @ 23:07
Kategori : GELENEKLERİMİZ
Sayfa Oku 1566 defa


Sayfayı Yazdır Sayfayı Yazdır     Sayfayı Yazdır Sayfayı Yazdır


react.gifBu Makaleye Verilen Cevaplar


Cevap #1 

yapımcı: Alisan 17/01/2009 @ 11:15

Anadolu ve mezopotamya , halkları yerleşik oldukları coğrafi konumları icabı, başta doğu olmakla beraber, batı medeniyetleriyle de, kültür etkileşimi içinde olmuşlardır.
Doğuda, Rus, fars,Arap, Ermeni,ve diğer önasyada bulunan irili ufaklı, etnik köklere mensup, kabilelerin kültürlerinden, intisap'lar edinlimiştir.batı da ise,Grek, Arnavut, Bulgar, Sırp, vb halkların kültürlerine,etki ve katkı sunmalarının dışında, kendi kültürümüze de dışardan, etkileşimin yaşandığını bu devirde daha iyi anladığımızı, söyliyebilirim.

Köyümüzün geleneklerine damgasını vuran, asıl kültür, eski mezopotamya, uygarlığına özgü, hars ve miteolojik inanışların egemen olduğunu, söylemek abartı olmıyacağını da, karşılaştırdığımız gelenek ve göreneklerin benzerliklerinden ve tıpkısı uygulanan bazı retüellerimizden çıkarıyoruz.

Azarbaycan ve diğer bazı Türki medeniyetlerinde, dilden dile anlatılan büyük halk kahramanı, Köroğlu vb masallara konu olan nice isimlerin, bizimde masallarımızın içinde geçtiğini bilmiyenimiz yoktur sanırım.

Şaman kültüne bu denli yakınlığımz söz konusu olduğu halde, asıl ağırlığın,
Zerdüşt ve onun da ötesinde, Mazdek ve hurrem'izm in yönünde olduğunu, yaşadığımz ve yaşatmaya çalıştığımz, kültürel geleneklerimizden anlaşılıyor.

Diğer yanıyla, en az etkilendiğimiz kültür, arap kültürü olduğunu da ifade etmek lazımdır. İslamın beş önemli şartlarından yalnızca birini uyguladığımız görülüyorki; bu da kelm'e yi şaaddettir.
Medeniyetlerin doğuşu ve milletleşme süreçlerindeki yaşam ve iktisadi durumları dediğimiz geçim kaynakları, bazılarında hayvancılık, bazıların da da tarım ağırlıklı ve savaş ganimetlerinin paylaşımıdan oluştuğunu yazılı ve, hikaye edilmiş sözlü tarihsel, olguların bütünü içinde mevcut olduğu gerçeğidir.
Kürtlerin eski ataları olan, gutiler, hayvancılıkla yaşamlarını sürdürüyorlardı.
merkezi devlet yapıları mevcut değildi. Kabileler ve aşiretler halinde, her birinin yerleştiği, dağlık ve ovalık arazilerin üzerinde, kendi başlarına buyruk,yaşamayı seven bir halk olarak, yakın tarihimze dek geleneklerini sördürmeye çalışiyorlardı.
Mitolojik tarıhlerde, başlıca evcil hayvanları, koyun, keçi, ve ayrıca mağaralarda yaşayan geyik türlerinin de olduğunu, şarık'a Şıvan hıkayesinde çıkarıyoruz.
Şarıka şıvan; Yabani geyiklerin çobanı olan bir melektit.

Biz küçükken kuzuları otlattığımız zaman, kaybulmamaları için ve fahşi hayvanların saldırısından kurtulmarını sağlamaya ''Şarık'a şıvana yakarışlarımızla onların korunduğuna inanıyorduk.

Qar'ı Golıke' mın  temam'ın
Şarık'a şıvan durabi
İmam Hüseyin perabi

Bu tekerlemelerin ötesinde, ayrıca kaybolan, hayvanlarımızın canavara denk gelmemesi ve rastladında da kurt'un etkisizleşmesi için ''Kutr'un ağzı bağlanırdı.
Köylerimizde kurt ağzını bağlayan ocakzadeler ve,şahsi olarak bu işleri yapacak maharatlara sahip etkin zenaat erbabının bi hayli çok olduğunu görmüştüm.
Üzerinde bu denli titrenilen, tek yaşam kaynağımız olan evcil hayvanlarımızın, korunup, telef olmalarını önlemek için daha nice retüeller ve inanelerimizin olduğunu tahmin ediyorum.

İçimizden henüz geleneklerimizi unutmayan, birçok insanımızın olduğunu düşünüyorum. Keşke eksik bırakılan, diğer önemli ayrıntıları bizimle paylaşsalar. ne dersiniz?


Gımgımın Adı , Halkı ve Bazı Köy Adlarının Tarihi Kaynakları
--

ÜYE GİRİŞİ

Tekrar Giriş Yap
---

Kullanıcı Adı:

Gizli Kodunuz (Şifrenizdir - Kimliğinizle Bağlantılı- Unutmayınız)


 Üye Sayısı 350 üye


Bağlı Kullanıcılar

( Hiçkimse )
ARAMA




ANKET
Sitemizi Nasıl Buldunuz.
 
Iyi
Daha iyi olabilir
Normal
Olumsuz
Sonuçlar
KİTAP KÖŞESİ
0012.jpg

0010.jpg
Kitap 1.jpg

Kitap 3.jpg

06082010507.jpg

kitap 2.jpg

0009.jpg

0008.jpg


GÜNCEL HABER



RSS HABER
^ Top ^